Hytte på deling
Halvparten av ansvaret, dobbelt så mye glede
I hjertet av Gautefall finner vi en moderne hytte som er litt utenom det vanlige. Her har to vennepar gått sammen om å oppfylle hyttedrømmen – på deling. Vi har møtt dem for å høre hvordan dette samarbeidet har fungert, og hvilke råd de har til andre som vurderer samme løsning.

Et fristed fra hverdagen
Carina smiler bredt når hun forteller om hva hytta betyr for dem.
– Det er et sted hvor skuldrene senkes, og vi kan koble helt av fra hverdagsmaset hjemme. Her kan vi glemme klesvask og andre plikter for en stund, og bare nyte kvalitetstid som familie. Gutta våre elsker å stå på slalåm, så hytta har blitt en naturlig base for både aktivitet og ro, forteller hun.
Kaja nikker samtykkende.
– Det å ha et sted å dra til, enten det er for en helg eller en lengre ferie, gir oss en enorm glede. Vi hadde aldri hatt råd til en hytte hver, men ved å dele, kunne vi realisere drømmen. Og det har virkelig gitt oss så mye – ikke bare et sted å være, men også nærhet til hverandre som familier.

Familietid

Ingenting smaker så godt som kveldsmat på hytta
Det er faktisk ganske koselig å gjøre ting som maling og snømåking sammen

Skitrekket på Gautefall ligger kun et steinkast unna
Gautefall – et helårsparadis
Valget av Gautefall som destinasjon var enkelt.
– Det er bare halvannen time å kjøre fra Porsgrunn, så det er lett tilgjengelig. I tillegg er det fantastisk natur her, med flotte turområder året rundt, sier Kaja og avslører at moren hennes hadde en finger med i spillet: – Hun hadde hørt reklame om Gautefall på radioen og var veldig gira på at vi skulle få hytte her, ler Kaja.
Carina legger til:
– Her har vi noe for alle. Om sommeren er det fine turer og badeplasser, og om vinteren er det ski og kos. Det er virkelig en helårsdestinasjon.
Delt eierskap – mange fordeler
Å dele hytte kan kanskje høres komplisert ut, men for Carina og Kaja har det gått over all forventning. De finansierte hytta ved å ta opp hvert sitt lån, med sine andeler som pant.
– Banken hadde ingen problemer med det, og det har fungert knirkefritt, sier Kaja.
– Med hytte på deling blir det halvparten av alt - bortsett fra kosen, forteller Carina. – Halvparten av lånet og halvparten av de faste kostnadene. Og halvparten av dugnadsarbeid og vedlikehold.
– Det er faktisk ganske koselig å gjøre ting som maling og snåmåking sammen.
En annen fordel med å ha hytte på deling, er at hytta blir brukt mye mer.
– Vi har barn som er aktive med sport, og det er stadig en cup eller annet i helgene. Da er det fint å vite at andre kan ha glede av hytta når vi ikke kan, sier Carina. – Og at det fortsatt er mulig å ta en sydentur hvis vi ønsker det!
Kaja legger til at de har fordelt bruken med et enkelt bookingsystem:
– Vi er ofte her sammen, men det er også mulig for å være alene med våre egne familier eller invitere med venner. I feriene pleier vi å være her sammen, og det har fungert veldig bra.
Carina og Kaja sier det er viktig å kunne snakke godt sammen for å få samarbeidet til å fungere:
– Vi kjenner hverandre godt og har vært på mange feirer sammen. Vi vet at vi kan snakke om ting hvis det skulle oppstå noe, sier Kaja.

Hyttemodell med god plass til store og små
Når det gjelder valg av hyttemodell, var de nøye med å finne noe som passet begge familienes behov.
– Antall soverom var viktig. Vi trengte fem – ett master bedroom til hvert par, og så har vi to gutter hver, som skulle ha hvert sitt “barnerom”, og ett rom til mor/svigermor, forklarer Carina.
– Vi valgte også en modell med to separate soner, slik at gutta har et sted hvor de kan trekke seg tilbake og spille eller game. Det har vært helt perfekt! Vi vurderte en hytte med åpen hems, men vi er så glade for at vi ikke gjorde det. Da ville det blitt mye støy fra gutta!

En kjekk huskelapp før avreise, så blir de neste som kommer på hytta glade
Tips for en vellykket hytteavtale
For de som vurderer å dele hytte, har Carina og Kaja en klar oppfordring:
– Gjør det! Det har gitt oss så mye glede og ro, sier Carina.
– Men det er lurt å ha klare avtaler på forhånd, for eksempel om vedlikehold og fordeling av ferier. Vi har ikke formell kontrakt, men vi var enige om fordelingen fra starten av, og det har gått veldig fint.
Kaja legger til:
– En sameieavtale kan være lurt, selv om vi ikke har hatt behov for det. Klare kommunikasjonslinjer og samarbeid er nøkkelen. Det er mye mindre skummelt enn det høres ut!
Tips til hytteavtale
Vi er ofte her sammen, men det er også mulig for å være alene med våre egne familier eller invitere med venner. I feriene pleier vi å være her sammen, og det har fungert veldig bra.
“Fjellstømetoden”: Sømløs byggeprosess med eksperthjelp fra Fjellstø
Valget av tomt og bygging av hytta ble gjort i samarbeid med hyttetomtutvikleren Fjellstø.
– De tok seg av alt, fra papirer og søknader til grunnarbeid og oppfølging av byggeprosess, forteller Kaja.
– En ingeniør hjalp oss med å speilvende og plassere hytta for å få best mulig sol og utsikt. Vi mente først den skulle stå et annet sted, men vi er så glade for at vi fulgte rådet hans!
Carina nikker.
– Hele prosessen var sømløs, fra første visning til ferdig hytte. Det at vi hadde informative prospekter med fargekoding og totalpriser hjalp oss å velge riktig tomt, innenfor vårt budsjett.
– Vi fikk til og med en 3D-tegning med plassering av hytta på tomta før vi bestemte oss. Det gjorde valget mye enklere.
Å ha hytte på deling har ikke bare gjort det mulig for Carina og Kaja og deres familier å realisere en drøm, men også gitt dem et sted hvor minner skapes og vennskap styrkes. Deres erfaring er et bevis på at samarbeid virkelig kan gjøre drømmer til virkelighet.
